Koersverslagen Profs Arkéa-Samsic


Recentste eerst; koersverslagen van het laatste jaar vind je ook op de homepagina.
Zie ook foto's profs Arkéa-Samsic en uitslagen
2022

Derde jaar prof bij Arkéa-Samsic; zie ook index21 dec: Mededeling over mijn toekomst.

"Ooit was er een kleine jongen. ZIjn grootste droom was profrenner worden. Toen die droom uitkwam, was hij zielsgelukkig. Zijn profcarrière was vol ups en downs. Toen hij na 16 jaar koersen zijn carrière afsloot had hij gelukkig moeten zijn, maar dit was niet het geval.

De diagnose vorig jaar van een vernauwde zijslagader in mijn linkerbeen was de grootste tegenvaller in mijn carrière. Na een succesvolle operatie voelde ik me vrij van fysieke ongemakken en had het gevoel dat het beste nog moest komen, maar jammer genoeg was er geen geloof meer in mij. Zonder waardering of respect voor het werk dat je doet, is het moeilijk om te vechten zoals vroeger.
Ik zeg het wielrennen vaarwel met een hoop goede herinneringen en vriendschappen die standhielden over de jaren. Ik wil iedereen danken die me onderweg heeft geholpen, vooral mijn vrienden, familie en vriendin. Tijd nu voor iets helemaal nieuws met een job bij Deloitte, waar ik nog renners kan helpen met hun boekhoudproblemen. Ik hoop er een beetje van dezelfde passie te vinden als voor het wielrennen.

Hopelijk tot ziens onderweg.

Benjamin."

Instagram. Twitter.

16 dec: nog geen groen licht voor nieuw contract. Intussen meer en meer vragen bij het Uci-puntensysteem. Artikel daarover en over onze situatie op Sporza.

2 dec: De familie Declercq in het Centrum Ronde van Vlaanderen. Op 2 dec in Oudenaarde. Interview van broer Tim en ik. Vader Karel treedt op met 'Sterren op de Koersvloer'. Info en res. Artikel Hln.

19 nov: Analyse Kan het UCI-puntensysteem leiden tot verlies van renners met bepaald profiel? Eerste indruk lijkt helaas van wel. Analyse Wielerkrant.

8 nov: blijf conditie onderhouden met oog op contract volgend jaar

1 nov: te gast in 'Kop over kop', podcast op Eurosport.nl over promotie- en degradatiesysteem. Vanaf 23'30" tot 40'.

25 okt: Nog steeds geen zekerheid over een ploeg voor volgend jaar. Wil graag in dienst rijden, maar in koersen voor punchers ook eigen kans gaan, want beste jaren komen eraan. Artikels over het Uci-puntensysteem in Hln, Hn en internetkranten. Zie ook pers.

11 okt: Putte Kapellen - Sluitingsprijs: 5e.
Blij een mooie reeks te hebben kunnen neerzetten in seizoenseinde. Aangevallen in slotfase (beelden). Iets te vroeg aan kop gekomen in massaspurt, anders had dichter gekund.
Cf. videoverslag.

9 okt: memorial Rik Van Steenbergen. Livestream (Rtv). Deelnemers Arkéa.
Massaspurt. Goede benen. Nog even Christophe uit de wind kunnen zetten (5e). Zelf wat ingesloten geraakt en toch 12e.

5 okt: profkoers Zele (Oost-Vlaamse sluitingsprijs); 1e
110 deelnemers. Ondanks wind en vele bochten toch 47,27 km/u. Hele wedstrijd mee in de aanval met tiental renners. Peloton nadert, alleen weggegaan op 3 km van de meet; 2 renners komen aansluiten en spurt gewonnen.
Een opsteker in zoektocht naar nieuw contract voor volgend jaar. Tweet Cyclingtakes.
👆 voor Frans Declercq, voor Daan Myngheer en voor Virginie Castel.
Artikels zie pers.
Foto Kurtiesr

Doortocht. Foto Marc Goyvaerts (Gmax Agency)

3 okt: Oostrozebeke - criterium. Artikel: ik heb nog steeds geen nieuwe ploeg.

2 okt: Famenne-Ardenes classic; 6 okt: Paris-Bourges (valt weg); 9 okt: memorial Rik Van Steenbergen

28 sept: Berlare (memorial Fred De Bruyne) - 8e Uitslag (procyclingstats)
Snelle koers: 48,5 km/u. 118 deelnemers. Mee met een peloton van een 25-tal; op het einde heeft een vlucht van 6 die hieruit wegrijdt succes. Dan 2e gespurt van de groep.

25 sept: Paris-Chauny selectie gewijzigd

23 sept: Zwevezele koers - last van beginnende verkoudheid en voor alle zekerheid niet gestart.

18 sept: Isbergues - sprintvoorbereiding gedaan tot op 2,5 km voor onze finishers; A. Capiot wordt 6e en H. Hofstetter 11e.

16 sept: Koolskamp - ploeg vooraan gehouden en leadout gedaan; ging tot 67 km/u; Amaury Capiot wordt 10e.
9 sept: geselecteerd voor Québec. Goede benen maar kettingprobleem op 3 ronden van het einde. En zo achterop geraakt.

11 sept: Montréal, beiden worldtour.
Normaal als helper, want enkel 10 eersten van onze ploeg komen in aanmerking voor UCI-punten. Voorlopig nog geen contract voor volgend jaar. Interview KW.

1 sept: Kortemark. Om conditie te onderhouden. Ook broer Tim aan de start.

24 aug: Druivenkoers Overijse. Echt goede benen in koers waarin ik 3 jaar terug 6e was.. Onderuit gereden op 30 km: een renner gaat geheel uit het niets naar links en neemt mijn voorwiel mee. Toch uitgereden als 54e op 2'46". Pijn aan rug. Rest valt wel mee. Toch heel goed nieuws voor ploeg: een sterke Matis Louvel gaat op de Moskensstraat en wint.

23 aug: Egmont Cycling race. Op het laatst nog als enige ploegmaat bij Hofstetter bij de laatste 60. Hem nog naar voor proberen te brengen voor de sprint, maar dan was het vat voor mij af. 56e op 35".

21 aug: Hamburg - Bemer Cyclassic. Grote valpartij op 35 km van de meet en zat erachter; 40 man voorop. 24 erachter nooit meer echt kunnen aansluiten. 57e op 1'55"

14 aug: la Polynormande, Heuvelachtig en nat. Kunnen volgen tot op 15 km van de finish; uiteindelijk 57e op 3'.

10 aug: Franco Belge (Eurométropole tour), heuvelachtige omloop met toch boven de 2000 hoogtemeters. Goede benen. Een meerdaagse zoals de Tour de Wallonie vorige week doet altijd mijn conditie verbeteren. Onderweg niet kalm aan gedaan (soms mee in de groepje van 15 à 20 man) maar toch 13e in sprint bergop. Groepje van 4 even voorop waarvan Kristoff wint. Daarna uitgedund peloton van een goede 20 man. Laurent Pichon ook nog in dat peloton en 23e. Daniel McLay 29e. Uitslag.

Programma: 10 aug: Franco Belge, 23 aug: Egmont Cycling race, 24 aug: Overijse, 14 sept: Gp Wallonie, 16 sept: Koolskamp, 18 sept: Isbergues, 25 sept: Chauny,

Toch geen selectie voor 7 aug: GP Scherens Leuven

23-27 juli: Ethias Tour de Wallonie (heroptreden samen met broer). Zware ronde met dagelijks een LBLuikparcours en veel hoogtemeters.
rit 1: 66e op 1'43" op muur van Hoei. Alaphilippe wint.
rit 2: 39e in peloton. 24 vluchters nemen aanzienlijke voorsprong. Geëindigd in peloton.
rit 3: goede benen; zit in eerste 10 voor eindsprint bergop maar kettingprobleem. Jammer, gelukkig geen val. In dezelfde tijd gezet.
Beeld op Col du Chambralles instagram.
rit 4: tijd verloren in slotfase.
rit 5: slotrit met kasseien. Nog een goede 60 renners over op het laatst. Maak mij op om te spurten, maar peloton scheurt door een val en zit te ver. 37e en 55e in AK..

vanaf 5 juli: Stage bij Pierre Lampaert in Ardèche.

26 juni: BK Middelkerke. Na een lange achtervolging komen we in de slotfase aansluiten bij de grote vluchtersgroep. Maar jammer genoeg lek gereden in de laatste ronde en te ver achterop. Christophe Noppe valt, door een maneuver van een signaalgever en ook vriend Jordi Warlop maakt een lugubere val tegen een paal;.gestopt om hem te helpen. Hopelijk geen erge gevolgen voor Christophe en Jordi.

15-19 juni: Baloise Belgium tour
Rit 1: Merelbeke-Maarkedal. Vlaamse Ardennen met o.m. 4x Goed ten Houte.
Nog wat last met heup. Moest loslaten met groepje uit de hoofdmacht op 40-tal km van het einde, kon terugkeren en ploegmaats nog wat vooraan houden, viel dan terug en werd 66e.
Rit 2: wonden aan knie en heup (nog van Brussels Cycling Classic) nog niet helemaal genezen; lekke band in laatste 10 km en niet meer vooraan geraakt in hectische slotfase in Knokke. H. Hofstetter sprint 8e.
Rit 3: tijdrit; geen al te goede benen
Rit 4: zware rit in de warmte rond Durbuy. 52e op 13'34". Ook 52e in AK. Kévin Vauqelin komt aan kop jongerenklassement
Rit 5: onderweg ons jong talent Vauquelin uit de wind gezet; wint jongerenklassement.
Zelf 52e in AK.

12 juni: Elfstedenronde Brugge. ik eindig halverwege het peloton. Nog wat last van heup, maar kon Christophe Noppe toch wat helpen; hij spurtte naar een 10e plaats.

11 juni: Dwars door het Hageland. Al 2 keer topt 10 gereden in deze wedstrijd, maar nu nog niet 100% na val op knie en heup in Brussels CC. Mee met hoofdmacht tot op 25 km voor het einde, maar dan los moeten laten en gefinisht als 45e. Pech voor onze ploeg met val Connor Swift, en lekke band Amaury Capiot. Clement Russo 9e.

5 juni: Brussels Cycling Classis: goed gewerkt met de ploeg in achtervolging op 10 vluchters; was mee met achtervolgende groep na de Muur; nog een groep kwam terug, maar dan samen met een tiental anderen gevallen net vóór 2e beklimming. Kwetsuur ter hoogte van de knie en de heup. Morgen geen Volta Llmburg classic. Hopelijk komt er snel herstel en komen volgende koersen niet in het gedrang.

4 juni: Heistse Pijl. Bij begin laatste ronde even weg met 2 man in achtervolging op een vluchter, maar ingehouden met het oog op de lead-out. Daarna sprint voorbereid met de ploeg voor Dan McLay; zelf als laatste schakel op slothelling. De Lie wint, Dan wordt 4e. Zelf 20e.

Programma: 4 juni: Heistse Pijl, 5 juni: Brussels cycling Classic, 6 juni: Volta Ronde van Limburg, 12 juni: Elfstedenronde, 15-19 juni: Baloise Belgium Tour en 26 juni BK Middelkerke. Voor wie wil meegaan naar het BK: er wordt een bus ingelegd door 'Rook uut de Buuzze', de supportersclub van broer Tim in Zonnebeke. Ontbijt in Zonnebeke om 8:30, start om 10 uur. Inschrijven hier.


29 mei: Gp Marcel Kint Zwevegem. Stevig gekoerst op mijn trainingswegen. Mee met een 25 man na de Paterberg, maar 35 renners komen terug. Dan veel kopwerk gedaan voor McLay bij het terugpakken van 4 leiders, al word ik op tv niet altijd herkend. Alle ploegmaten mee, maar Dan McLay raakt ingesloten. Zelf 50e, maar conditie groeit.
Op kop door Zwevegem en Kortrijk.
Beelden: Sporza


26 mei: Circuit de Wallonie, 22e gefinisht op licht hellende aankomst, met uitgedund peloton.

21 mei: Veenendaal. 38e. Vrij veel wind. Proberen mee te gaan in vlucht in begin en ook op laatste bergje. Verder taak sprinters van voor en uit de wind te houden, maar valpartij McLay. Met 45 naar de meet en 38e. Geen slecht gevoel in de benen.

17 mei: heroptreden in Lichtervelde, na korte Ardennenstage. Breuk aan wielas, maar geholpen door laatste auto. Kunnen aankomen en daarna nog wat bijtrainen.

Overzicht eerste seizoensdeel

Het seizoen begon goed voor mij na een behoorlijke winter. In de eerste rittenkoers de Saudi-tour, kon Ik top-tien rijden. In de eerste klassiekers reed ik vooral in dienst van de ploeg. Jammer genoeg kreeg ik griep op een slecht moment net vóór de Vlaamse topklassiekers, en buikgriep net toen ik hoopte te kunnen uitpakken in de ronde van Bretagne. Momenteel voel ik me goed en hoop ik te kunnen trainen voor een goede zomer en een goed najaar. Dank aan de ploeg voor het vertrouwen. Dat hebben ze ook gehad toen ze vorig jaar een geslaagde operatie lieten uitvoeren aan mijn vernauwde dijslagader. Bedankt daarvoor. Dinsdag 10 mei vertrek ik op Ardennenstage.
25 april-1 mei: tour de Bretagne cycliste. Dagelijks livestream, met aankomst rond 16 u.
Rit 1: Arkéa slechts met 5 man. Drie en later twee leiders. Zelf actief in de finale, even in tegenaanval gegaan met nog een renner, maar peloton misrekent zich en een sterke Guichard houdt net stand. Peloton breekt in laatste 3 km door val maar wordt in zelfde tijd gezet. Samenvatting.
Rit 2: het zit niet mee. Last van maag en diarree; kon op karakter uitrijden achteraan peloton.
Rit 3: Geen verbetering. Braakneigingen. Ploeg beslist mij niet te laten starten.

18 april: Parijs-Roubaix. Mee met eerste waaier, maar moeten achtervolgen als die uiteenvalt door een valpartij. Kan standhouden in de eerste 35, maar alles komt weer samen. Dan teruggeslagen door zadelprobleem, en daarna door lekke band. Toch kunnen uitrijden als 80e. Sterke wedstrijd van ploegmaat Laurent Pichon die 8e wordt. Tegenslag voor Christophe Noppe die 5x lek rijdt.
Foto: Cadence_images Gettyimages

13 april: Brabantse Pijl; minder gevoel door buikproblemen en niet kunnen uitrijden.

6 april: heroptreden in Scheldeprijs; hectisch begin met 6 à 7 waaiers in het begin. Zit zelf in 3e en waai terug naar 4e. 1e waaier houdt stand met McLay die 7e wordt. Kristoff wint solo.

26 maart: ziek door griep en zal niet starten in la roue Tourangelle; ook DDVlaanderen en de Ronde komen in het gedrang. Heroptreden nu voorzien voor Scheldeprijs als ik hersteld ben.


23 maart: Brugge-De Panne (World-Tour); veel gewerkt onderweg om N. Bouhanni vooraan of uit de wind te houden. Met enig succes want hij sprint 3e. Zelf nog weinig herkend op tv, maar voor een stuk de rol gespeeld van broer Tim. Tweet.


23 maart: Brugge-De Panne, 27 maart: La Roue Tourangelle, 30 maart: DdVlaanderen en 3 april: RvVlaanderen

vr 18 maart: Bredene-Koksijde. Als 5e van peloton doorgekomen op 2e passage Kemmel. Een groepje vertrekt erna en wordt weer bijgehaald; dan splitsing peloton in 2 waaiers in aanloop naar de Moeren. Hang met H. Hofstetter tussen 1e en 2e waaier, maar krijgen gat niet dicht; dan geholpen om 2e peloton weer bij te brengen. Nog gewerkt in aanloop van sprint waarin H. Hofstetter 2e wordt. Zelf 50e in buik peloton.
Foto Luc Claessen/Getty Images

17 maart: Denain. Opgehouden door val van renners voor me en boeken toe.

16 maart: Nokere koerse. Wedstrijd in dienst. Attent voorin gereden. Val H. Hofstetter onderweg met schaafwonden. Naar meet gegaan met groepje van goede 40 man. Gesandwicht in 15e positie en daardoor snelheid en plaatsen verloren en 23e. H. Hofstetter werd tegen afsluiting geduwd en toch nog 7e. Dank aan Christophe Noppe om mij onderweg naar voor te brengen. Tweet - Kleine jongen gelukkig gemaakt.

13 maart: profronde van Drenthe. 12e Mee met goede vlucht van 15 man (met 3 man van Arkea). Gereden in dienst van Hugo Hofstetter. Veel aanvallen. Gevraagd om tempo te maken zonder demarreren op laatste maal Vamberg. Op de uitloper rijdt 5 man weg; Hugo knalt er alleen naar toe. Maar zit alleen en moet als favoriet bijna alle aanvallen pareren. Dries Van Gestel gaat op het goede moment en houdt knap stand. H. Hofstetter 3e. Zelf op de verkeerde tegenaanval gegokt en zo 12e.

6 maart: GP Monseré. Groep van 30 voorop. Veel kopwerk kunnen doen in finale met K. Vauquelin en D. Grondin voor Hugo Hofstetter, die 3e wordt. Ploeg antwoordde ook op uitval Robeet, maar op het einde mannetje te kort. Jonge Anaud De Lie wint. Proficiat! Zelf 28e. Conditie groeit. Artikel Hn. en Hln. Beeldverslag Wtv-Focus.

1 maart: Le Samyn. Attent vooraan gereden in finale, maar net te ver als goede vlucht vertrekt. Dan ploegmaats vooraan gehouden. Vooraan raakt Hugo Hofstetter ingesloten en spurt 2e na Trentin. Zelf 48e.

27 feb: Kuurne-Brussel-Kuurne; Foto met dank aan Yves Vercruysse
knie hield het goed; onderweg ploeg vooraan kunnen houden in pays des Collines. Ploeg plaatst 3 man in toptien (3e, 4e en 7e). Zelf op het eind wat last aan de rug en 78e. Morgen wegmasseren met het oog op Le Samyn.

25 feb: zwelling knie door stoot tegen stuur; weinig kunnen trainen deze week. Voorlopig wat bloed in pees en spier, maar geen breuk, Zal hopelijk wel kunnen starten in Kuurne, maar nog niet in de Omloop Hn. Artikel Hn, Wielerflits,

22 feb: Arkea-Samsic staat in dit prille voorjaar als procontinentale ploeg gedeeld 1e bij de teams (samen met UAE en vóór de andere world-tour ploegen).

14 feb: Clasica Jaén; nieuwe Spaanse 'strade bianche'; zware koers met 3100 hm; kan uitrijden als 43e. C. Swift en W. Barguil resp. 5e en 7e. Ploeg finisht met 6 man.

13 feb: veel gewerkt aan kop van peloton bij terughalen vluchters voor N. Bouhanni die 2e wordt, na Kristoff. Na winst Quintana in tour de Provence goed seizoensbegin Arkéa-Samsic
beelden Eurosport

11 feb: twee artikels, zie pers

1-5 feb: Saudi-tour, goed gevoel bevestigd, 10e in 1e rit en 9e geworden in AK.
dagelijks op Eurosport 2. Trainingsbeelden.
1e rit: vooral vlak, met gravelstuk van 8 km naar het einde toe. Leadout voor Daniel McLay ging wat de mist in. Zelf geïndigd in peloton als 38e. Ewan wint.
2e rit: 10e op hellende aankomst. Dichter misschien mogelijk, want zat ver bij aanvang klim.
Belangrijkste is gevoel terug te zijn met 1e top-10 na operatie. Dank aan Arkéa-Samsic voor het vertrouwen. 12e in AK. Broer Tim ook mee als 16e en 6e in AK.
3e rit: waaiers in het begin maar alles komt weer samen; dan met E. Planckaert en A. Turgis in aanval gegaan tegen wind om te anticiperen op waaiervorming en onderweg sprintpunt gepakt. Stond even virtueel op kop in AK. Dan weer laten inlopen. Dan McLay sprint 2e; zelf 33e en nu 11e in AK.
4e koninginnenrit, met veel wind en steile beklimming (3 km aan 12%) even voor einde.
Lek gereden tijdens waaiergeweld. 10 vluchters met Tim in 1e waaier voor begin slotklim. Tim wordt 3e en 4e in AK. Kan zelf goed standhouden vooraan steile klim, waaruit wel paar topklimmers kunnen wegrijden; 14e in 2e pelotonnetje. En 12e in AK. Strava.
5e rit: kan een seconde pakken in bonussprint en word 9e in AK. Dank aan Christophe Noppe om mij te gangmaken. Sprint 33e. Broer Tim probeert het nog even solo maar behoudt zijn 4e plek; dus een mooie familieuitslag. Beelden Eurosport 2, 17:30.
Artikel Hn 'grote prijs Declercq' en tweet Benjamin 'de oorlog is nog niet voorbij':

Programma onder voorbehoud dat alles normaal verloopt: 1-5 febr: start in Saudi Tour, 13 feb: Almeria, 14 feb: Jaén (Spaanse gravelkoers), 26 feb: Nieuwsblad, 27 feb: Kuurne

11 jan: vertrokken naar Altea voor ploegstage van een tiental dagen.
Als het doorgaat start ik normaal van 1 tot 5 febr in de Saoudi-tour.
2021

Tweede jaar prof bij Arkéa-Samsic
6 dec: trainingsstage met de ploeg in Altea (niet ver van Calpe); blijf tot 20 dec. Strava. Seizoen zal normaal beginnen op 1 feb in de Saudi Tour (net als bij broer Tim). Daarna nog een kleine ronde, paar eendagskoersen in het zuiden en dan de voorjaarsklassiekers. Ploeg heeft dit jaar ook start'recht' in de grote rondes.

27 nov: strandrace Hellevoetsluis (Nederland). Zeer koud. Wedstrijd ingekort. 17e geworden.

26 okt: Flandrienverkiezing: broer Tim verkozen als beste ploegmaat van 2021.

Na seizoen korte reis naar Malta. Zal vrij snel trainingen hervatten. Kon in sommige koersen reeds evenveel kracht geven op linker- als rechterbeen. En nog goed nieuws: contract verlengd, net als bij Christophe Noppe. Was al een tijd getekend en nu door de ploeg gecommuniceerd. Dank aan Arkéa-Samsic voor het vertrouwen. Wielerflits, Be-Celt, Focus-Wtv, Wielerkrant.

22 okt: art: 'Ik voel me na operatie beter dan voorheen'. Art Kw.

17 okt: Châteaulin (Boucles de l'Aulne): 39e; slechts 51 rijden uit. Ploegmaat Laurent Pichon wordt 4e.

9 okt: Vendée; ploegmaat Bram Welten wint zijn eerste koers voor de ploeg. Zelf wel geschikt parcours gevonden; iets minder goede benen dan gehoopt; toch 52e.
Artikel op ploegsite: 'Je progresse de plus en plus.'

5 okt Binche 25e. Attent voorin kunnen koersen en ploegmaats vooraan houden in de finale; onze sprinter was Christophe Noppe die 6e wordt.

3 okt: geselecteed voor Paris-Roubaix. Foto's Reco.
Filmbeelden verkenning Hn. Ook broer aan de start.Achtervolgingswerk gedaan in het begin op een ruime kopgroep zonder ploegmaats. Vervroegd afgestapt na enkele kasseistroken.
Ploeg deed het wel goed met drie man in eerste 40.
Foto: Ndb_Photopgraphy

29 sept: Eurométropole tour. Gaat al beter. Bouhanni naar voor kunnen brengen in finale.
Wordt 6e. Zelf 52e.

26 sept: niet kunnen supporteren voor mijn broer op het Wk. ingevallen voor Paris-Chauny; Geen superbenen; gewerkt voor de ploeg en vluchters helpen terughalen. Bouhanni wordt 4e.
Foto Arkéa-Samsic

19 sept: Eschborn Frankfurt. Ploegmaat naar voor gebracht na laatste helling; daarna werd ik teruggeslagen. Toch goed gevoel vandaag.

17 sept: Koolskamp (Kampioenschap van Vlaanderen); ook broer aan de start.
Heel de koers attent vooraan; ook geholpen met de sprintvoorbereiding; maar sprint verliep niet gunstig voor onze ploeg.

12 sept: GP Fourmies. Goed vooraan kunnen handhaven, maar op het einde voor de veiligheid niet meegesprint.

9 sept: heroptreden in eigen stad Izegem. Facebookbericht. Artikels Hln en Hn.
Goed gevoel en meestal in eerste 20. Eerst 4 leiders dan 14. Een paar keer kunnen aanvallen, maar niet mee met goede vlucht; niet meegesprint en 53e. Eerst stralende zon dan hevig onweer. Videobeelden. Bedankt aan ieder voor de aanmoedigingen!

25 aug: stage in Franse Alpen in Artemare bij le Grand Colombier. Strava.
Training met o.m. Champion en Benoît Cosnefroy rond meer van Aix-les-Bains

Programma als alles normaal verloopt 9 sept: heroptreden op thuisfront in Izegem koers, 12 sept: Fourmies, 17 sept Koolskamp, 19 sept: Eschborn-Frankfurt, 29 sept: Eurométropole Tour; al zal het voor de rest van het seizoen meer in dienst van de ploeg zijn.

8 juni: herstel verloopt voorspoedig; normaal vanaf 15 juli voorzichtig training hervatten.

1 juni: operatie uitgevoerd in Lyon door prof Feugier. Er werd een bloedvat uit de enkel gebruikt. De operatie lijkt geslaagd. Vrijdag 4 juni naar huis kunnen komen. Zes weken mag geen inspanning gedaan worden. Daarna kan de revalidatie beginnen.

21 mei: artikel over operatie en revalidatie in Kw. Door een staking van het verplegend personeel zal de operatie uiteindelijk plaatsvinden op 1 juni.

15 mei: tweet. Vóór de Ronde had ik geen kracht in mijn linkerbeen, minder dan gewoonlijk. Scans toonden dat de dijslagader in mijn linkerbeen geblokkeerd is en een operatie noodzaakt. Dank aan mijn familie, vrienden en ploeg Arkéa-Samsic voor de steun. Communiqué ploeg. Operatie voorzien op 25 mei in Lyon door professor Feugier. Artikel Hn. Kw. Focus-Wtv. Le télégramme. Wielerflits.

Vrijdag 30 april: slagadervernauwing; consultatie vergezeld van iemand van de ploeg bij een specialist in Lyon, met het oog op een mogelijke heelkundige ingreep.
18 april: Amstel Gold Race. Last van linkerbeen.

18 april: Triest bericht: heengaan van mijn mentor en beste supporter: Frans Declercq. Bericht Instagram, met foto's. Andere foto's.

4 april: Ronde van Vlaanderen. Het blijft tegen zitten. Problemen linkerbeen. Minder goed gereageerd op kine dan anders. Oorzaak zou zijn een vernauwing van de slagader. Een operatie kan zich opdringen.

31 maart: Dwars door Vlaanderen. Het zit niet mee. Conditie is goed, maar in afdaling Stationsberg valt een renner, Asgreen valt over hem en ik deels over Asgreen, met stuurbreuk. Ploeg kan het ter plaatse repareren, zelf geen groot letsel, maar te veel achterstand. Nog parcours afgereden maar koers over.

29 maart: zal normaal toch kunnen starten woensdag in Dwars door Vlaanderen.

28 maart: Gent-Wevelgem. Intestinale problemen. Moest paar keer overgeven en afgestapt. Hopelijk beter woensdag.


24 maart: Brugge-De Panne. Permanente positionering voor waaiervorming in de Moeren. Dan ploegmaten vooraan proberen te houden voor de massasprint, maar zelf niet meegedaan. Conditie ok.
Foto Luc Claessen - Getty Images
19 maart: Bredene-Koksijde. Zware koers waar het nooit stil viel. Nog wat last van heup door val Nokere. Mee met elitegroepje van 13 (o.m. Pedersen, Politt, Sénéchal) dat zich vormde bij 1e doortocht Kemmel. Tweet. Dan een lang gevecht met een terugkerend groepje (met o.m. C. Noppe en B. Welten), dat de laatste 20 km toch aansluit (ook door wegvergissing en aanvallen binnen de kopgroep). Onze ploegauto mocht niet achter vluchters, daarom gebrek aan drank en tegen de krampen aan. In sprint toch 14e geëindigd, Bram 8e. Artikel Hln.

17 maart: Nokere koerse. Men valt in het begin van de wedstrijd en zat er net achter. Viel zelf op linkerheup; nog 110 km gereden, maar geen kracht meer. Hopelijk helpt massage.

Programma als alles normaal verloopt: 17-3: Nokere, 19-3: Bredene, 24-3: Brugge-De Panne, 28-3: Gent-Wevelgem, 31-3: DdVlaanderen, 4-4: Ronde v Vlaanderen, 11-4 Roubaix.

7 maart: GP Industria. Rugprobleem proberen te verhelpen met massage. Goed werk kunnen doen voor de ploeg en Naira Quintana vooraan kunnen afzetten in elke plaatselijke ronde. Ook gat dichtgereden op vluchters. Nairo wordt 4e. Mauri Vansevenant wint.
Mooie woorden gekregen van ploegleider. Zie hier.
Onze ploeg nu 2e in Europe Tour (na het ongenaakbare Alpecin, maar vóór 8 WT-ploegen)

6 maart: Strade Bianche; fiets vervangen wegens stuurprobleem bij fietsleverancier Canyon (cf. Mathieu van der Poel). Dat gaf aanpassingsprobleem en daardoor rugpijn. Na vroege vlucht vorig jaar nu per se willen uitrijden en het lukte met een speciaal gevoel Siena te bereiken als 104e op 18'. Co-interview met 4 renners over Strade in KW.


3 maart: Trofeo Laigueglia. [16:13, 03-03-2021] Moest vrij vroeg aan de bak en constant in de wind of tussen de grote ploegen rijden, op vraag van Nairo Quintana; als eerste opgedraaid in plaatselijke rondes, dus opdracht geslaagd.

27 febr 2021 Omloop het Nieuwsblad. Debuut. Matis Louvel in vroege vlucht met 5. Broer TIm leidt moederziel alleen de achtervolging. Zelf teruggekomen na lekke band, wielwissel en daarna fietswissel. Mee met koppeloton. Goede uitslag zat er in. Maar val op Elverenberg na uitwijkmaneuver van een renner op 28 km van de meet. Hopelijk herstelt knie snel. Uiteindelijk als 95e gearriveerd in 3e peloton.

Programmawijziging: zaterdag 27 feb: beginnen met Omloop, woensdag 3 maart: de Trofeo Laigueglia ipv le Samyn. Reden is de compatibiliteit met de Strade Bianche (6 maart). Zondag 7 maart volgt dan de GP Industria.

vanaf 4 febr: ploegstage in Vlaamse Ardennen met verkenning voorjaarsklassiekers; daarna met hele ploeg enkele dagen in Zuid-Frankrijk. Van 13-20 febr persoonlijke stage in Spanje.

23 jan: stormwind tijdens training doet een aantal renners van onze ploeg vallen; zelf gevallen op ellebogen; moeten genaaid worden en daardoor een vijftal dagen buiten strijd zodat debuut moet uitgesteld worden. Voorbereidingskoersen op de Omloop het Nieuwsblad vallen daardoor weg.

22 jan: Interview metSporza over openingskoers. Artikel Nieuwsblad.

10-24 jan trainingsstage met de ploeg in Spanje, met aansluitend Classica Valencia.

Programma: zoals het er nu uitziet wordt het wellicht 24 jan: Valencia, 31 jan: la Marseillaise, 19-21 febr: Tour du Haut Var, 27 febr: Nieuwsblad, 2 maart: le Samyn, 6 maart: Strade Bianche
2020

eerste jaar prof bij Arkéa-Samsic9-22 dec: stage in Zuid-Frankrijk/Cannes, eerst met collegarenners en dan met de ploeg

13 dec: broer Tim wint voor 3e keer Kristallen Zweetdruppel

Clash met met 'The Viper' (wereldkampioen Age of Empires), samen met Yves Lapaert en broer. Artikel Thijs Pattyn Zie hier op Hn.

21 okt: Brugge - De Panne (1UWT). Slotwedstrijd. Laatste tijd weer kunnen trainen.
Epische windkoers. Mee met goede waaier van 23, met o.m. 5 man Dqs.
Eruit gewaaid in slotfase; nog een tijd in achtervolgend groepje op 35", maar hongerklop en na ziekte misschien nog wat gemis aan basis. Teruggevallen als 44e. Yves Lampaert wint en broer Tim wordt 2e! Tweet.

12 okt: Villafranca; tijdlang in de aanval met groep van 15. Wel beetje ziekjes en 31e. Ploegmaten doen het uitstekend met Winner Anacona 3e en anderen in eerste 11.

8 okt: verkenning Parijs-Roubaix. Strava. Foto. Maar mocht niet baten. Intussen afgelast.

7 okt: Brabantse pijl. Artikel vooraf op site ploeg. Goed gevoel en mee tot 20-tal km van de finish, maar dan ging het bergaf door gebrek aan trainingsritme. 40e op 1'58". Warren Barguil 5e. Uitslag.

5 okt: Contract met een jaar verlengd bij Arkéa-Samsic. Artikel ploeg. Tweet.

4 okt: Luik-Bastenaken-Luik. Kopman Warren Barguil opgewacht en teruggebracht na zijn val op 80 km van het einde. Hij wordt 9e.

30 sept: Waalse Pijl; goed vooraan; tempo helpen maken in functie van Warren Barguil tot op 20 km van finish. Hij wordt mooi 4e. Dan op eigen tempo en 104e.

27 sept: Paris-Chauny; in steun van Nacer Bouhanni, die eindsprint wint met groot overwicht. Zelf 70e op 11".

Programma veranderd door wegvallen van N. Quintana. Nu 30 sept: Waalse Pijl, 4 okt: LBLuik, 7 okt: Brabantse Pijl, 12 okt: Villafranca, 20 okt: De Panne en 25 okt: Paris-Roubaix. Hoop al voldoende klaar te zijn, maar trainingsachterstand. Rol wordt er vooral één in dienst.

22 sept: BK Anzegem; renner van Tsv krijgt een kwak op Tiegemberg en valt net voor mij; ik kan hem niet meer ontwijken en kom wat ongelukkig neer, net als koers losbreekt.

17 sept: Coppa Sabatini - uitgereden (itt wat in uitslagen staat), maar nog last van verkoudheden van vorige weken, daardoor trainingsachterstand..

13 sept: Antwerp port epic. Toch nog last met luchtwegen en eerder moeten stoppen.

6 sept: Tour du Doubs - 13e - Romain Hardy gaat in laatste klim; heb afgestopt en zat daarna ingesloten in de sprint. Loic Vliegen wint; Romain 4e.

Programma: 6 sept: tour du Doubs (Jura), 13 sept: Antwerp Port Epic, 17 sept: Coppa Sabatini, 22 sept: BK Anzegem, 27 sept: Paris-Chauny, en later 21 okt: Driedaagse De Panne, 25 okt: Paris-Roubaix.
Artikel KW: 'Benjamin Declercq is uitstekend uit Coronapauze gekomen' - Elke koers die plaatsvindt is een overwinning'.

29-30 aug: Druivenkoers - Brussels Classic. Ziek (keel-buik); in Druivenkoers nog 1 uur meegereden maar moeten stoppen. Hopelijk gauw beter. Jammer want in vorm.18-21 aug: Tour du Limousin - 7e en drie keer in top-4
* Volg op directvelo. Livestream op site l'Equipe en als dat niet lukt via Tiz-Cycling.
1e rit: 4e in sprint bergop. Peloton uitgedund tot 30 man. Luca Wackermann zet aan op slothelling; behoudt 7"; zelf aangegaan op 230 meter, zat eerst 2e maar geremonteerd laatste 50 meter. Video sprint. Uitslag. Interview. Dank aan ploeg om mij 2x terug te brengen en Kévin Ledanois die gangmaakte op slothelling.
* Rit 2: Lange vlucht van 6 met ploegmaat Laurent Pichon. Ingelopen en aanval Gaviria met 7 man, zal winnen; alleen geprobeerd naar toe te rijden, maar gecounterd. Kévin Ledanois lukt daarin wel en wordt 3e. Zelf niet gespurt en 36e. Nu 17e in AK.
* Rit 3: zware rit. Alleen naar 7 vluchters gereden in laatste klim. Paar km verder ingelopen door een 20-tal renners. In de hellende sprint mooi gelanceerd door ploegmaat en 3e. J. Philipsen wint. Dank aan ploeg (m.n. Anthony Delaplace) voor lead-out. Nu 7e op 13" in AK. Uitslag.Tweet. Video sprint
foto Directvelo
* 4e rit: ontknoping. Weer 4e. Rui Costa gaat met Fedeli en houden 5", ondanks achtervolgingswerk van onze ploeg. Zelf tweede gespurt van het peloton op hellende aankomst. Video sprint. Blijf 7e in AK.
K. Ledanois 4e, A. Delaplace 6e. Ploeg wint ploegenklassement.

15 aug: Dwars door het Hageland 1.Pro: 6e in finish op citadel Diest. Instagram.
Dank aan ploeg om me terug te helpen brengen na pech.

5-8 aug: Tour de Savoie-Mont Blance. Klimronde. Competitieritme opdoen.
Rit 1: Ontsnapping neemt veel voorsprong. Gewerkt voor de ploeg. In hoofdmacht tot laatste klim. Dan op eigen tempo en 66e.
Rit 2: Met la Madeleine. 57e.
Rit 3: 38e
Rit 4: 44e en 49e in AK
Rit 5: klimtijdrit; aan de aankomst 7e tijd, als velen nog moeten komen; uiteindelijk 28e en 46e in AK.

1 aug: Strade Bianche. In vroege vlucht. Daarna nog vrij lang in koers. Heet weer, maar prachtig kader. Diego Rosa 10e. Tweet. Spandoek. Filmpje vlucht, doortocht Corsano.


1 aug: Normaal start ik voor het eerst in de Strade Bianche. Daarna is voorzien 5-8 aug: tour de Savoie-Mont Blanc, 15 aug: omloop van het Hageland en 18-21 aug: tour du Limousin.
Daarna normaal Druivenkoers en misschien Brussels Classic.

28 juli: Training. Seconde te veel voor Kom Paterberg.

18 juli-25 juli: Aix en Provence, stage ploeg

11 juli: Herneming met oefenkoers in Langemark Sint Juliaan. 175 renners. Mee met kopgroep van 36. Even voorop met 6 man, maar teruggepakt en net dan vertrekt vlucht van 8. Niet meer meegespurt en daarna nog wat bijgetraind naar huis.

Record gebroken van mijn broer op achterkant #Kemmelberg. Dank aan Christophe Noppe en Jordi Warlop voor het gangmaken. Tweet-Strava.

24 juni-1 juli: ploegstage in de Vogezen.

Normaal herneem ik van 1 tot 4 aug in de route d'Occitanie (vroegere Route du Sud),
tussen Saint-Affrique en de Pyreneeën.

12 juni 2020: foto's korte Ardennestage, met o.m. broer Tim, Yves Lampaert, Dries Devenyns, Stijn Steels en Jeroen Lepla. zie hier.

25 mei 2020: 'J'aime jouer à des jeux de stratégie', interview op site van Arkéa-Samsic.

23 april: trainingssessie met broer. Record geëvenaard op kasseien Kemmelberg. Strava. Dank aan broer Tim voor gangmaken in de aanloopfase!

Half maart-april: koers ligt helemaal stil door coronavirus. Gelukkig is trainen mogelijk.

8 maart 2020: Gp Monseré Roeselare
heroptreden in regenachtige GP Monseré; paar maal vooraan gekomen,
maar laatste ronde uitgezakt door kou en hongerklop en 104e; Thomas Boudat 5e en Christophe Noppe 8e.


Heroptreden vervroegd op 8 maart met GP Monseré, en dan normaal 14 maart: Drenthe, 18 maart: Nokere, 19 Denain, 25 De Panne, 8 april Scheldeprijs en 12 april P-Roubaix.

17-25 feb: ploegstage Vence bij Nîmes; train daarna nog een paar dagen apart. Strava. 7 feb: dubbelinterview met Christophe Noppe in Kvw.
9 jan: op stage met de ploeg; zal aangepast individueel programma afwerken en op eigen tempo opbouwen. Arkéa-Samsic intussen geselecteerd voor de Tour.


6 jan: training zachtjes hervat. Voorjaarsklassiekers komen sowieso in het gedrang.Voor koersverslagen bij de profs Sport Vlaanderen-Baloise zie hier.


© Benjamin Declercq. All rights reserved. | Design by w3layouts.com